Розділ 2. Пияцтво. Вступ
У західній Євразії панували три основні культури: землероби, кочівники і збиральники. Відповідно, до землеробної культури відносять протоєвропейців, зокрема і слов'ян, до кочівної культури відносять татар, які займали всю територію Євразійського степу, і до збиральницької відносять фіно-угрів, які займали всю Балтику, побережжя Північно-льодовитого океану аж до Уралу.
Так от, у двох з трьох наведених культур була алкогольна традиція, у протоєвропейців і слов'ян заснована на бродінні, а у татар, заснована на перекислому молоці кобили - кумисі. Лише фіно-угри не мали своєї алкогольної традиції, вважається, що з напоїв вони не вживали нічого іншого крім води.
Тривале, в історичному сенсі, вживання алкоголю землеробами і кочівниками виробило у них природній опір до алкоголю. Тому вони його вживають, але рідко це є причиною алкоголізму, а також, є соціальна культура утримання від алкоголю, тобто культура споживання.
Фіно-угри познайомились з алкоголем від землеробів, зокрема від слов'ян, він швидко набрав популярність і став частиною їх культури, проте, саму культуру споживання вони не перейняли і природного опору до зеленого змія також не мають. А що в Московії утворилось на місці зіткнення алкоголю з відсутністю культури його споживання ми можемо уявити з наступних свідчень іноземців.